Vytiahne Fico pred voľbami ústavný zákaz potratov?

30. septembra 2015, priemernyslovak, politika

Len taká malá úvaha. Strana Smer na čele s premiérom Ficom už neraz dokázala, že sa hodnotovo neriadi striktne sociálno-demokratickou doktrínou, ale väčšinovými náladami obyvateľstva na Slovensku. Aj preto bude Smer možno čoskoro vylúčený z radov európskych socialistov v europarlamente.

Pred prezidentskými voľbami neváhali poslanci vládnej strany navrhnúť do ústavy zmienku o manželstve ako zväzku iba muža a ženy. Každému bolo vtedy jasné, źe si tým chce Fico nakloniť na svoju stranu konzervatívnu časť spoločnosti.

Ak bude utečenecká kríza do marcových volieb ešte eskalovať, tak v Smere budú mať pohodičku. Ak sa migranti vytratia ako verejná top téma, tak budú musieť byť „smeráci“ kreatívni. Volebnú kampaň bude viesť konzervatívec Maďarič, takže ústavný zákaz potratov by dosť pravdepodobne prišiel do parlamentu.

Zmienka o manželstve ako zväzku muža a ženy síce vyvolala u opozície veľkú kritiku, ale nakoniec sa väčšina pridala k vládnemu Smeru. V prípade potratov by to bolo asi to isté.

Smer by s touto témou mohol kalkulovať aj v prípadnom povolebnom vyjednávaní o koalícií, keby náhodou nevyšla SNS. Už roky je jasné, že pre KDH sú tieto „kresťanské “ témy oveľa dôležitejšie ako klasická korupcia, výška daní, atď. Procházka je tiež pôvodom „kádehák“, takže aj jeho osobne by potraty motivovali ísť do vlády s Ficom.

Takže premiér a jeho strana majú ďalšie eso v rukáve, keby sa situácia s utečencami upokojila a korupčné škandály pribúdali. Žiadna iná téma totiž do ulíc nevylákala toľko ľudí ako dva národné pochody za život.