Pravica zanikla. Zmenila sa na ľavicu

12. septembra 2015, priemernyslovak, politika

Rozpad SDKÚ a odchod bývalých lídrov môžeme smelo označiť za zánik pravicovej alternatívy na Slovensku. Jediná, ktorá ostala pôvodným hodnotám verná je Sulíkova SaS, ale tá je na periférii a jej ekonomický program je aj tak väčšinou v tieni zahraničnopolitických tém.

KDH sa nedávno nechalo počuť, že podporuje zámer Ficových sociálnych balíčkov. Jediné, čo tejto strane vadí je, že sú vraj málo sociálne, ľudia to takmer nepocítia a preto sa kresťanskí demokrati chystajú podávať v parlamente pozmeňujúce návrhy. Napríklad chcú znížiť DPH na potraviny v oveľa väčšom rozsahu ako navrhuje Ficova vláda. Aj Bugár, predseda Mostu-Híd už dávnejšie obvinil vládu, že niektoré opatrenia, ktoré sa vyskytujú v sociálnych balíčkoch, okopírovala z ich programu. Sieť, nádejný líder „pravice“, sa ústami svojho predsedu Procházku vyjadrila, že v žiadnom prípade nebudú po voľbách znižovať životnú úroveň ľudí, nezrušia sociálne balíčky a podporujú kúpenie takého balíka akcií štátom v elektrárňach, aby štát mal nad nimi kontrolu. Podľa vyjadrení predsedov Siete a SNS by si neznalý človek slovenských politických reálií mohol kľudne tieto strany pomýliť. Matovič sa taktiež vyjadril, že prípadná účasť Oľano vo vláde by bola garanciou zachovania sociálnych balíčkov. A u Lipšica chcú pre Slovensko dosiahnuť potravinovú sebestačnosť, čo je Ficova obľúbená téma, predtým Mečiarova. 

Celá opozícia okrem Mostu-Híd súťaží s Ficom v tvrdých antiimgrantských postojoch a vyjadreniach. Nepochopili tak, že v tejto téme si dokážu pripisovať politické body iba strany, ktoré mali podobnú rétoriku a postoje už v minulosti – teda Smer a SNS.

Fico a spol. teda nemajú v súčasnosti alternatívu, ale nie pre animozity opozičných lídrov medzi sebou, ale pre zhodný program a postoje s vládou. Opozičné strany tak predstavujú akurát veľa alternatív pre Smer do budúcej vlády.